De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,7 procent hoger op 313,89 punten, ondanks een stevig koersverlies van Philips. De MidKap-index steeg 1,3 procent tot 478,57 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stonden tussen 1 en 1,6 procent hoger.

Alcoa leed in het vierde kwartaal een verlies vanwege de gedaalde aluminiumprijzen, maar is voor dit jaar positief gestemd over de wereldwijde vraag naar aluminium, vooral vanuit de luchtvaart- en autosector.

ECB

Volgens de Europese Centrale Bank (ECB) hebben banken maandag opnieuw een recordbedrag ondergebracht bij de centrale bank. In totaal werd ruim 481,9 miljard euro bij de ECB geparkeerd. Dat is 18,3 miljard euro meer dan het vorige record. De enorme groei van de deposito’s is een duidelijk teken van het aanhoudende wantrouwen in de Europese bankensector.

In de AEX voerde TomTom de stijgers aan met een winst van 6,8 procent. De navigatiedienstverlener heeft een strategische overeenkomst getekend met het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung. TomTom zal kaarten en locatiecontent leveren voor de Wave 3-smartphone van Samsung.

Philips

Philips was met een min van 6,7 procent de grootste daler onder de hoofdfondsen. Het elektronicaconcern heeft in het vierde kwartaal teleurstellende resultaten geboekt vanwege de moeilijke economische omstandigheden in Europa. Volgens topman Frans van Houten blijven de doelstellingen voor 2013 nog wel haalbaar dankzij de eerder ingezette reorganisatie.

In de MidKap ging bank en verzekeraar SNS Reaal aan kop met een plus van ruim 3 procent. Softwarebedrijf Unit4 was de enige daler onder de middelgrote fondsen met een verlies van 0,8 procent.

RoodMicrotec

Op de lokale markt verloor RoodMicrotec 9 procent. De dienstverlener aan de chipindustrie zag de omzet in 2011 met 1 procent stijgen tot ruim 15,7 miljoen euro. Het bedrijf blijft echter voorzichtig vanwege de macro-economische ontwikkelingen en doet geen concrete voorspellingen voor 2012.

In Zürich steeg Swatch bijna 3 procent. De Zwitserse horlogefabrikant heeft het beste jaar ooit achter de rug. Het concern behaalde in 2011 een recordomzet ondanks de dure Zwitserse frank. Swatch verwacht voor dit jaar een verdere groei van de omzet.

De euro was 1,2759 dollar waard, tegen 1,2742 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 102,08 dollar per vat en Brentolie werd 0,4 procent duurder tot 112,94 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl